7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε αν ταξιδέψετε στην Ιρλανδία

Από το αρνί την άνοιξη, ψάρι το
καλοκαίρι,
τις σούπες το χειμώνα και, φυσικά, τις
πατάτες σχεδόν σε κάθε εποχή του χρόνου,
το ιρλανδικό φαγητό είναι είναι απλό,
πλούσιο και ακολουθεί τις εποχές.
Μην φύγεις από την Ιρλανδία πριν δοκιμάσεις..
Soda Bread- " Ψωμί απο Σόδα"
Κάθε οικογένεια στην Ιρλανδία έχει τη
δική της συνταγή για το ψωμί αυτό, γραμμένο επιπλέον και σε πολλά βιβλία
μαγειρικής. Ορισμένοι το προτιμούν γλυκό με μια κουταλιά μέλι,
ζάχαρη ή αποξηραμένα φρούτα, ενώ άλλοι πασπαλισμένο με σπόρους, πίτουρο και
βρώμη εμπλουτίζοντας έτσι την διατροφή σου με ευεργετικά συστατικά. Tα βασικά
συστατικά δεν αλλάζουν όμως. Η "σόδα ψωμιού" (διττανθρακικό νάτριο)
και το βουτυρόγαλα σχηματίζουν ένα μείγμα , το οποίο αναμειγνύεται με αλεύρι.
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε 1 λεπτή φέτα
αυτού του παραδοσιακού ψωμιού αλειμμένη με βούτυρο.
Αν δεν επισκεφτείτε την Ιρλανδία
καλοκαίρι, η πιθανότητα να δείτε τον ήλιο είναι μάλλον αδύνατη έως απίθανη! Από
την άλλη πλευρά όμως, μπορείτε να γιορτάσετε στα φυσικά «στρειδάκια» του νησιού
τον Σεπτέμβρη όταν πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Oyster
Galway. Τα οστρακοειδή αφθονούν στην ιρλανδική κουζίνα, από τα αχλάδια στο
Connemara, μέχρι τα φημισμένα κοκτέιλ και μύδια του Molly Malone και τις
γαρίδες του Δουβλίνου, που έχουν το δικό τους φεστιβάλ στο Howth τον Απρίλιο.
Ιρλανδικό στιφάδο
To στιφάδο αυτό, μαγειρεμένο σε
κατσαρόλα δεν είναι μια καθόλα εύκολη διαδικασία, το οποίο παραδοσιακά
παρασκευάζεται με κρέας και βρώμη και βράζετε αργά για λίγες ώρες εως ότου το
κρέας γίνει τρυφερό, συνδιασμένο αρμονικά με κρεμμυδάκια και πατάτες, ενώ αρκετές
συνταγές προτίμουν την προσθήκη καρότου.
Αυτές τις μέρες, είναι πιο πιθανό να
βρείτε ιρλανδικό στιφάδο φτιαγμένο με αρνί (δεδομένου ότι το πιο γευστικό κρέας
είναι δυσεύρετο εκεί), με βότανα (θυμάρι, μαϊντανό, δάφνη).
Colcannon και champ
Οι πατάτες μεταμόρφωσαν την ιρλανδική
διατροφή όταν εισήχθησαν από τον Νέο Κόσμο στα τέλη του 16ου αιώνα. Ο πληθυσμός
της Ιρλανδίας υπερκατανάλωνε αυτή τη φθηνή και άφθονη πηγή τροφής.
Οι πατάτες εξακολουθούν να αποτελούν
βασικό μέρος του γεύματος - το κοκκανόν είναι ένα κλασικό παγωτό, λάχανο ή
λάχανο και βούτυρο ή κρέμα, αρωματισμένο με κρεμμυδάκια (κρεμμυδάκια) και οι
παραλλαγές είναι ατελείωτες. Champ είναι παρόμοιο με τον πουρέ, πολτοποιημένη
πατάτα αρωματισμένη με scallions, γάλα και βούτυρο.
Ιρλανδικό σολομό και καπνιστό σολομό
Ο άγριος σολομός είναι τώρα μια σπάνια
απόλαυση στην Ιρλανδία, ανώτερος θρεπτικά και ποιοτικά από τα
εκτροφευμένα ξαδέλφια του. Καλύτεροι μήνες για να τον βρείτε φρέσκο από
τον Απρίλη έως τον Ιούνιο. Ιδανικά σερβίρεται με λευκή σάλτσα, πατάτες και
χόρτα αποτελώντας έναν εξαιρετικό ανοιξιάτικο πιάτο.
Barmbrack
Οι λάτρεις κάνουν αυτό το φρουτώδες τσάι
φρούτων όλο το χρόνο, που το σερβίρει βουτηγμένο σε βούτυρο με ένα ωραίο
φλιτζάνι τσάι το απόγευμα.
To Coddle, έχει τις ρίζες του στο Δουβλίνο και η
ονομασία του προέρχεται από την αργή
διαδικασία σιγοβρασμένων, συσσωρευμένων τροφών στην
κατσαρόλα. Τα υπολείμματα
των φαγητών των προηγούμενων μερών μαγειρεύονται αργά
στο φούρνο για ώρες μαζί
με φέτες από λουκάνικο χοιρινό, συνοδευμένο με
ραπανάκια, μπεϊκόν, λεπτές φέτες
πατάτας και κρεμμύδια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε σχόλια..